SOS AFRICA
INSTITUT INTERAFRICÀ D'IDIOMES CENTRE INTERAFRICÀ D'INICIATIVES CULTURALS MANI-FESTA'98 Ballant per la Pau FESTIWALÈ'98 Campionat de Catalunya |
El joc africà d'awalè (també conegut com awelé, wallé, wari, awari, ayo, etc.), és, entre els jocs d'estratègia coneguts, el més antic de la Humanitat. Difusió Des d'Àfrica, bressol de la Humanitat, s'ha anat estenent a gairebé tot el món (USA, Haïtí, Antilles, Filipines, Malaisia, Papua, India, Brasil...). En molts casos foren els africans (arrencats salvatgement i violentament d'Àfrica pels mercaders esclavitzadors europeus) els qui estengueren aquest joc mil.lenari. L'awalè és un joc basat sobre una metàfora agrària: per jugar, se sembren grans, es constitueixen unes reserves de grans (graners) i es cull. Variants i característiques comunes Existeixen nombroses variacions (akong, songo, gabata, congkak, kalak, etc.) d'aquest joc de la família manqala, paraula provenent del terme àrab naqala, que vol dir moure. Les característiques comunes són:
2x6x4 Els campionats que se celebren anualment a Catalunya se centren en l'awalè o warri (2x6x4: 2 rengleres de 6 forats cadascuna amb 4 llavors a cada forat), que és una variant de mancala jugada a tota la zona del Golf de Guinea. És la versió més estesa pel món, i gairebé l'única coneguda a Europa. Regles A causa de la multiplicitat de versions i regles, els torneigs i campionats de Catalunya es regiran per la normativa estàndard internacional. La versió catalana de les regles, facilitada per Víktor Bautista i Roca, està basada en l'original anglesa escrita per la Glenda Trew, secretària de l'Oware Society de Londres i presidenta de la World Oware Federation. Per tal de popularitzar des de Catalunya aquest famós joc africà, el Centre Interafricà d'Iniciatives Culturals (CIIC) i l'Organització de Solidaritat SOS ÀFRICA organitzaren a Catalunya el primer FESTIWALÈ, campionat i festival d'awalè (veure imatges). Objectius Un dels objectius principals del Centre Interafricà d´Iniciatives Culturals i de l´organització de solidaritat SOS ÀFRICA és donar a connèixer les realitats culturals africanes i afroamericanes. És per això que constitueix un objectiu important d´aquests campionats donar a conèixer i popularitzar a tota Europa aquest joc africà. Activitats complementàries Durant el campionat es realitza Expoawalè que és l'exposició de taulers d'awalè, exhibicions magistrals per part d'especialistes, tallers, conferències, degustacions gastronòmiques africanes, etc. L'awalè a l'ordinador Aquest interessant joc ha estat adaptat de manera atractiva a l'ordinador. L'Organització posa ordinadors a disposició dels jugadors i talleristes. Tots els inscrits poden aprendre a jugar l'awalè assesorats per experts monitors. Els premis Els guanyadors reben com a premis jocs d´awalè i plaques commemoratives. Les dates El Festival d'Awalé de Catalunya se celebrarà anualment l'últim cap de setmana del mes de juny. Per a més informació:
FestiWalè
Campionat d'Awalè de Catalunya 08007 BARCELONA Tel. -Fax: Correu-E: |